Om oss

Efficiently unleash cross-media information without cross-media value. Quickly maximize timely deliverables for real-time schemas.

Unik position inom strålskydd

Visitek erbjuder totallösningar för strålskydd inom sjukvård, tandvård, veterinärmedicin och industri. Visitek har levererat strålskydd till i stort sett alla sjukhus och vårdanläggningar i Sverige samt anläggningar i utlandet. Verksamheten startade som Byggmekanisering AB men omstrukturerades 1988 och övergick till det nyetablerade bolaget Vision & Teknik System i Malmö AB (Visitek). Vår långa erfarenhet inom strålskydd ger oss en unik möjlighet att vara med genom hela processen från det att ritningarna tas fram till att vi levererar produkterna och hjälper till med installationsanvisningar.Så skapar Visitek säkra strålskydd

Visitek har producerat strålskydd för röntgenavdelningar sedan 1960-talet, och förstår vikten av att skapa hundraprocentiga säkra arbetsmiljöer.
– Den som är på jobbet måste kunna känna sig riktigt, riktigt säker. För nästan säkert räcker inte, säger Mårten Olsson, bolagets vd.

Inte 98 procent. Inte 99 procent. Det krävs 100 procents säkerhet för att skapa en trygg arbetsplats för de som arbetar nära strålkällor och riskerar att utsättas för strålning. Alla människor med arbeten på röntgenavdelningar på landets sjukhus och på tandläkarmottagningar riskerar att utsättas för strålning i sin vardag.
– Vi behöver strålning och röntgen för att bekämpa sjukdomar, men för mycket strålning kan också orsaka cancer. De som inte ska ha strålning, ska inte ha den. Det är här som Visitek har ett ansvar. De som jobbar i utsatta miljöer litar på att våra produkter skyddar mot strålning, säger Mårten Olsson.

Anpassade strålskyddslösningar

Visitek har tillverkat och levererat strålskydd till svenska sjukhus, veterinärer, industrier och forskningslabb sedan tidigt 1960-tal. Bolaget har ett komplett utbud av produkter framtagna i samarbete med tillverkare sedan decennier. Utifrån kundens behov tar de fram de strålsäkra skyddslösningar som är mest lämpade att använda, beroende på förutsättningar och krav.
– Fördelen med egen tillverkning är att vi kan hörsamma kundens önskemål på samma gång som vi har med oss vår långa erfarenhet av hur man placerar strålskyddet korrekt. Många kan göra skyddsdörrar, men alla vet inte hur man ska placera blyet för att få hundra procents säkerhet i en strålskyddsdörr.

Strålskydd av återvunnet bly

Bly är det mest effektiva materialet för skydd mot strålning och är det som används mest idag. Blyet går att återanvända obegränsade gånger utan att materialet tappar sina skyddande egenskaper och därför använder Visitek enbart återvunnet bly. Men bly är också ett hälsofarligt material och måste hanteras enligt lagar och bestämmelser.
– När en strålskyddsdörr är installerad kan man inte komma i kontakt med blyet och därför finns det ingen fara för hälsan. Men för de som jobbar med montage och tillverkning finns det dock risker att tänka på. Därför jobbar vi helt enligt arbetsmiljöverkets föreskrifter. Detta är viktigt att ha med sig, det finns ett regelverk när det kommer till bly och arbetsmiljö, säger Mårten Olsson.

Strålskydd – från skiss till installation

Tack vare den egna tillverkningen kan bolaget anpassa och skräddarsy strålskyddsdörrarna så att de passar lokaler och verksamhet. Slagdörrar, skjutdörrar och pardörrar levereras direkt till arbetsplatsen och monteras på plats av kunden själv eller med egna montörer.
– Viktigt är att exakt alla bitar är på plats – det är så vi skapar ett hundraprocentigt skydd. För den som vill kan vi vara med genom hela processen, från det att ritningarna tas fram tills att allt är installerat och klart.
Så hur görs kontroll av installationer och produkter? Visitek har kontroll över produkterna tack vare egen tillverkning. Och sjukhusen kontrollerar att rummet klarar strålningen: Genom att sätta en strålkälla på ena sidan av dörren kan man mäta hur mycket strålning som kommit igenom.
– När det handlar om industriell röntgen har det hänt att vi har fått komplettera dörrarna med strålskydd, då det är högre energier då.

Tillval för extra strålskydd

De som arbetar på en utsatt arbetsplats, som sjukhus och andra platser där man använder röntgenstrålning, är väl medvetna om att det inte räcker med en gedigen strålskyddsdörr för att skapa hundraprocentig säkerhet. Även kläder, glas och mobila skärmväggar kan vara viktiga faktorer för att skydda sig mot strålning.
– Fördelen är att vi producerar våra mobila skärmväggar själva och att dessa kan måttanpassas. Man kanske behöver ha en skärm på ett visst ställe med liten plats. Eller en viss höjd eller storlek på glas.

Strålskydd på rätt plats sedan sextiotalet

Det var uppfinnaren Bengt Kempe som i början av 1960-talet la grunden till Visitek. Han tog fram ett system för hur man bygger ett strålsäkert rum och detta är fortfarande den gängse metoden som används inom branschen. Det var också Bengt Kempe som löste hur man ska installera väggskivor och hur man får det helt tätt mellan fönster och dörrar.
– Standarden för Strålskyddslagen från 1973 gäller än idag och är baserad på de ritningsunderlag som Bengt Kempe tog fram. Det är också på dessa underlag som vi baserar och bygger våra lösningar. Tack vare Bengt Kempes kunskaper och arbete kunde man ta fram en standard för strålskydd i dörrar som resulterade i SEN860212. Det gör oss mycket stolta, avslutar Mårten Olsson.


OFFERTFÖRFRÅGAN

Du kan på vår hemsidan direkt be om en offertförfrågan. Vi kommer att återkoppla till dig så fort som möjligt med ett prisförslag. Klicka på knappen för att komma till offertförfrågan.
TILL OFFERTFÖRGRÅGAN


REFERENSER


Vi har levererat strålningsskydd till i stort sett alla sjukhus i Sverige. Nedan följer ett urval av sjukhus/lasarett från norr till söder:

Kiruna
Gällivare
Boden
Luleå
Piteå
Skellefteå
Lycksele
Umeå
Örnsköldsvik
Östersund
Sundsvall
Hudiksvall
Söderhamn
Bollnäs
Mora
Falun
Gävle
Borlänge
Akademiska, Uppsala
Arvika
Enköping
Karlstad
Västerås
Norrtälje
Karlskoga
Eskilstuna
USÖ Örebro
Täby
Karolinska, Stockholm
Södersjukhuset, Sthlm
S:t Göran, Stockholm
Sophiahemmet, Stockholm
Sabbatsberg, Stockholm
Nacka
Huddinge
Södertälje
Norrköping
Lidköping
Uddevalla
Skövde
Linköping
Sahlgrenska, Göteborg
Östra sjukhuset, Göteborg
Ryhov, Jönköping
Västervik
Nässjö
Eksjöklinikerna
Varberg
Oskarshamn
Växjö
Halmstad
Kalmar
Ängelholm
Karlskrona
Helsingborg
Kristianstad
USIL Lund
UMAS Malmö
Trelleborg
Ystad
När det gäller export så är det Norge och Danmark som står för den största delen men även enstaka avlägsna projekt som exempelvis Al-Salama Hospital i Jeddah, Saudi-Arabien. För industrigönten har vi levererat till många mindre industrier, bl.a sågverk, men också till större industrier som exempelvis Volvo och SAAB